30 pôstnych dní ako VEGAN

Vegánstvo (alebo tiež postenie) je stravovanie sa bez akýchkoľvek živočíšnych produktov, čo znamená žiadne mäso (ani ryby), mliečne výrobky, syry, vajcia a dokonca sa zo stravy vylučuje aj med. Veľa ľudí sa rozhodne pre takýto životný štýl kvôli osobným príčinám, ako je ochrana zvierat a celkovo nesúhlasí so stravovaním sa, ktoré nejakým spôsobom ubližuje zvieratám alebo majú na ňom akúkoľvek ujmu. Presnú definíciu nájdete na Wikipédii.

Čo ma k tomu viedlo?

Fotka dva týždne pred začatím 30 vegan dní
Ešte minulého roku som tento môj 30 dňový vegánsky režim začala presne 2. marca. (Dialo sa toľko vecí a tak sa mi to nechcelo rozoberať, že článok píšem až teraz). Akonáhle som sa o to začala viac zaujímať, tak som zistila, že veganstvo sa stalo akýmsi trendom posledných rokov. Nie, nedala som sa na to kvôli trendom, ale kvôli môjmu zdraviu.
Začala som vegánske dobrodružstvo kvôli môjmu malému experimentu, aký to bude mať vplyv na moje rozkolísané hormóny. Po prečítaní desiatok internetových stránok o tom, čo by mi práve na toto pomohlo, som na väčšina našla odporúčania zo stravy vylúčiť alebo obmedziť živočíšne proteíny. Popri cvičení som prijímala dosť živočíšneho proteínu, mäso alebo tvaroh boli súčasťou každého môjho dňa. Tak som si povedala, že to vyskúšam, za skúšku nič nedám. Brala som to ako skúšku mojej vôle a vlastne aj ako prečistenie od živočíšnej stravy.

Zloženie stravovacieho jedálnička

Source: youtube.com
Kombinovala som to aj s delenou stravou, kde som v rôzne dni jedla napríklad len proteíny, na ďalší deň som mala strukoviny, tretí deň cestovinové jedlá a pečivá a na štvrtý deň len ovocie, zeleninu a oriešky. Takto tom mala istotu, že nebudem jesť to isté a že ma to bude baviť, nebudem jesť celé dni len syr tofu alebo pečené zemiaky :D Treba dbať na to, aby mal vegan dostatočný príjem živín aj kalórií, keďže rastlinná potrava je chudobnejšia napríklad o kreatín alebo B12, ktoré nájdete len v mäse alebo v mliečnych výrobkoch. Aj napriek tomu by mal vegan brať vitamíny, ktoré sú mimochodom dostupné aj v lekárňach presne pre veganov.

Priebeh mojich 30 vegan dní

Prvý týždeň:
Po 7 dňoch od začiatku diéty

  • objavovanie a skúšanie jedál, kombinovaní rôznych potravín, aby nič z toho nebolo živočíšne;
  • hľadanie potravín alebo bio obchodov, kde som si mohla nakúpiť dané vegan výrobky;
  • zistenie, že vegan výrobky sú o dosť nákladnejšie ako zvyčajné potraviny;
  • vyhýbala som sa reštauráciám a barom, pretože málokde malo niečo vegan;
  • našla som kaviareň, kde servírujú kapučíno so sójovým mliekom;
  • konzumujem viac zeleniny a ovocia;
  • začala som chudnúť;
  • cítila som sa ľahšie, pozitívnejšie, nebola som tak nervózna;
  • začala mi občas tiecť krv z nosa, nie nejako veľmi, jedna-dve kvapky pri fúkaní nosa - to malo postupne vymiznúť, telo si začína zvykať.
Druhý týždeň:
Sójový dezert od drahého
  • pomaly som zabiehala rutinu s prípravou jedál;
  • pokusy piecť niečo bez vajíčka - cesto z 
  • niekoľko nevydarených pokusov pri príprave tofu syra - fuj fuj fuj;
  • ochutnala som vegansky žltý syr - zistenie, že je plný tukov a sacharidov, proteínu má minimum;
  • žiadne tráviace ťažkosti;
  • okolie si začalo všímať, že sa stravujem akosi inak.... :))
  • chudnem ďalej, plochšie brucho;
  • pokožka na tvári sa stenšuje;
  • krv z nosa ešte stále občas tečie;
  • začalo vypadávanie vlasov, ale to som priradila jarnému padaniu vlasov (na jar a na jeseň, keď sa menia obdobia, sa mi to deje stále);
  • priateľ ma podporoval až tak, že mi sám od seba kúpil sójový jogurt, keď bol nakúpiť;

Tretí týždeň:
Tretí týždeň diéty, viditeľne chudšie nohy

  • káva so sójovým mliekom sa stala obľúbenou pochúťkou;
  • zisťujem, že aj MED nie je vegan, a ten som si párkrát dala do čaju (ups);
  • varím segedínsky guláš so sójovým "mäsom" zahustený sójovým mliekom s múkou - chuťovo veľmi podobný originálu;
  • konečne mi prestáva tiecť z nosa krv, už sa to upokojilo;
  • už pomaličky rátam dni, kedy sa vegan mesiac končí;
  • mám nejaké divné sivé fleky na zuboch, asi nedostatok vápnika;
  • strašne mi začali chýbať syry a vajíčka;
  • schudla som 2kg;
Štvrtý týždeň:
Tomuto som musela na Veľkú noc odolať :)

  • posledný týždeň veganstva a ja pripravujem veľkonočnú hostinu z vajíčok, mäsa atď., pričom som si nemohla dovoliť ani len oblízať lyžičku alebo varešku, ochutnával priateľ, celkom mu to vyšlo;
  • rátam posledné dni;
  • chladnička s veľkonočnými dobrotami rozvoniava, zamrazila som si "syrek", že ho o týždeň spapám;
  • znova som to skúsila s tofu syrom, ale proste sa mi zhnusil úplne;
  • vlasy vypadávajú ďalej;
  • fleky na zuboch zmizli;
  • schudla som ďalšie kilo - vojdem sa do nohavíc, ktoré som neobliekla pár rokov;
  • cítim sa ľahúčko a plná energie;
  • robím si zoznam, čo si dám po skončení vegan diéty. :))

Výsledky

Na konci tretieho týždňa
Na základe krvných testov, ktoré som si následne robila po skočení diéty sa mi podarilo bez akýchkoľvek hormonálnych liekov dať pod kontrolu testosterón a zvýšiť ženské hormóny. No ako sa po čase ukázalo, tak sa mi červené krvinky začali zmenšovať, a to z nedostatku kyseliny listovej a B12.

Chyby, ktorých som sa dopustila počas diéty boli:
- neužívala som vitamíny pre veganov;
- nejedla som lahôdkové droždie - droždie, ktoré vegani používajú na dochutenie jedál, aby mali syrovú príchuť - toto droždie vie nahradiť do nejakej miery zdroj bielkovína prospečných kvasníc, ale taktiež aj vit. B12.

Plusy veganskeho stravovania:
Veganske guličky - sušené ovocie, namočené oriešky, kokos, kakao.
- zistila som, že sa cítim byž menej nervózna - mám takú teóriu, že to bolo práve z rastlinnej stravy, ktorá možno neobsahuje tú energiu, ktorú prežívajú zvieratá pri ich zabíjaní. Myslím si, že na tom niečo bude, ale je to možné aj tým, že rastlinná potrava je jednoduchšie stráviteľná a telo sa cíti lepšie.
- schudla som, aj napriek tomu, že som vtedy veľmi necvičila, mala som veľa pracovných povinností a nejaké projekty do školy, takže času som mala o dosť menej na cvičenie, preto ma potešilo, že chudnem aj bez väčšej námahy;
- veľký počet rôznych receptov a možnosť veganských alternatív aj normálnych žitočísnych jedál;
- veľmi silná komunita veganov na sociálnych sieťach, kde človek nájde veľa inšpirácie na rôzne jedlá;
- začala som konzumovať oveľa viac strukovín, fazule, červenej šošovice a zeleniny ako takej v rôznych podobách;
- tak som si zvykla na sójové, kokosové a rastlinné mlieka, že už mi to obyčajné ani moc nechutí a vlastne sa môj žalúdok necíti najlepšie, keď konzumujem kravské mlieko.

Mínusy tohto stravovania:
Source: pinterest.com
- príprava jedla doma, krabičkovanie - človek musí vedieť, čo bude jesť;
- vyhýbanie sa reštauráciám a barom, kde nemajú možnosť veganskeho menu - už preto, že am to rozčuľovalo, že nemôžem si vlastne nič vybrať. Teda mohla som  - jedine vegan jedlá boli hranolky, pečené zemiaky, grilovaná zelenina, šalát bez dresingu a bez vajíčok, bez syra, takže žiadne proteíny, len sacharidy a škroby. Tejto chyby sa dopúšťa veľa začiatočníkov veganov, ktorí jedia dookola ryžu so zeleninou a zemiaky alebo sendviče so zeleninou - POZOR, chýba vám proteín, nemôžu sa jesť len sacharidy a tuky, telo ak nemá dostatok proteínu, tak začne "papať" zo svalov a človek chrabne, namiesto toho aby bol zdravý.
- u mňa nastal úbytok svalovej hmoty, preto som tak rýchlo chudla;
- dostupnosť vegan potravín - síce ich nie je až taký problém nájsť, lebo už v potravinách sú kútiky s bio stravou a s vegan potravinami, ale v menších mestách to môže byť dosť prekážka, pretože to ľudia až tak nekupujú;
Source: pinterest.com
- veganska čokoláda stojí vyše 4 eurá!! :D tak toto ma naozaj dostalo, potom neskôr som prišla na spôsob výroby vlastného čoko-krému z práčkového kakaa, kokosového oleja alebo avokáda.
- telo môže veľmi ľahko trpieť nedostatkom vitamínov, ktoré nedostáva z rastlinnej stravy, čo sa pri citlivom organizme ako je ten môj dokáže prejaviť už po niekoľkých týždňoch vegan stravy;
- NAJŤAŽŠIE zo všetkého nie je ani tak sa stravovať ako vegan, ale odpovedať a vysvetľovať ľuďom okolo seba a rodine, že nepapáte toto a tamto, a prečo...Každý vás presviedča o vlastnej pravde a že máte jesť, čo sa vám zachce, čo si telo pýta. :D Takže polienka pod nohy od vašich blízkych nie sú preto, že vám chcú zle, práveže sú presvedčený o tom, že nerobíte správne rozhodnutie, veď oni "jedia všetko možné a sú zdraví". :) Tu by som poznamenala, že každý má právo rozhodovať o tom, ako sa stravuje - či je to správne, alebo nesprávne.

Zhrnutie

Po 30 vegan dňoch mi drahý pripravil takéto raňajky <3
Bol to pre mňa zážitok, výzva - mám veľmi rada výzvy a prekonávanie samej seba. Teraz skoro rok po tejto výzve vlastne sama nechápem ako som to takto 30 dní vydržala :) :) Ale som rada, že som skúsila takúto stravu, vidím ako moje telo reaguje na rôzne podnety. Teraz viem a na vlastnej koži som zistila, že živočíšny proteín má významnú rolu vo vyrovnanom stravovaní v zdravom jedálničku. Ale keď sa tak zamyslím nad tým, že nevieme vždy odkiaľ prichádza to mäso, ktoré v potravinách kupujeme, naozaj sa mi nechce niekedy ani jesť to, čo nemám šajnu, čím bolo kŕmené a či nezomrelo krutou smrťou. Pri veľmi stresujúcej smrti sa vo svale zvieraťa vylučuje oveľa viac kortizolu (hormón stresu), kedy to mäso môže mať kyslastú a nie tak dobrú príchuť, vraví sa, že sa táto energia prenáša aj do mäsa a potom na nás. Už len z toho dôvodu by som rada obmedzila mäso. Prípadne ak uprednostňujem mäso z chovu, kde mám asi predstavu, ako je to zviera vychované (naše domcáe prasiatka majú oveľa lepšie mäso ako je to kupné) a o vajíčkach ani nevravím. Takže ja som si touto mesačnou stravou vlastne dala do poriadku jeden hormón, ale následne som sa zahrávala s mojimi červenými krvinkami, ktorým chýbala B12-tka. Určite ak by som teraz skúsila veganstvo znova, tak by som vedela, ktoré chyby nerobiť. Schudla som na 53,2kg - takúto váhu som nemala roky rokúce, stále sa to pohybovalo okolo 55-57kg. Ale za tak krátky čas som schudla aj zo svalu. :(
Po tejto výzve sa na jedlo pozerám inými očami, vyberám viac, čo a odkiaľ jem (ak mám tú možnosť) a chápem aj tých "ortodoxných" veganov o čo im ide a prečo to robia. Sú nejaké výskumy, že keby ľudstvo znížilo podiel konzumácie živočíšnych výrobkov, tak by sme boli celkovo zdravší, bolo by menej obéznych ľudí, bolo by viac stravy pre ostatných, nehrozilo by "vyhladovanie" planéty, znížil by sa skleníkový efekt, na ktorom majú veľký podiel s prepáčením "prdiace" kravy, pretože ich plyny prispievajú k zvyšovaní CO2.

Rady a tipy

Source: in.pinterest.com
Ak niekto sa naozaj rozhoduje nad tým, ísť do toho a stať sa vegánom alebo len vegetariánom, tak by som poradila, aby sa najprv informoval. Na Facebooku je naozaj veľká komunita veganov, rôzne skupiny a fanpages, kde si viete navzájom poradiť a kde si medzi sebou vymieňajú recepty a tipy. Záleží na tom, ako veľmi chcete byť veganom, niektorí znižujú živočíšne výrobky postupne, robia to formou "transition" k veganskej strave. Zbajte na dostatok vitamínov a ak si neviete zohnať lahôdkové droždie, prípadne nejete ani oriešky a tofu, tak určite siahnite po tabletkových vitamínoch. 



PS: Toto sú moje skúsenosti a názory, ktoré nemusia platiť a fungovať na všetkých. Nie som ani nutričný poradca, ani tréner, takže verím, že budete tieto infošky brať ako radu do života, ak sa rozhodnete pre takýto pokus, nie ako bibliu :D (to snáď nie).

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Často sa pýtate o Primorsku - a ja odpovedám ^_^

Domáce sójové a energetické guličky (Recept)

Zaujímavosti o Bulharsku I.