Zaujímavosti o Bulharsku I.

Žijem v Bulharsku už nejaký ten rok a neustále dostávam tie isté otázky, ktoré ľudí zaujímajú - či už Bulharov o Slovensku alebo Slovákov a Čechov o Bulharsku. Preto som sa rozhodla napísať pekne jeden článok za druhým, kde sa to budem snažiť zhrnúť do niekoľkých bodov, najčastejšie zvláštnosti a dúfam, že týmto aj prevysvetlím tie rozdiely, ktoré medzi týmito našimi národmi spôsobujú otázniky. :)

Bulharská kuchyňa - rozdiely

  • Kuracia polievka - zahustená?! 

    Áno, Bulhari robia kuraciu polievku iným spôsobom ako u nás na Slovensku. Začína to už tým, že na začiatku si sliepku uvaria, vznikne z toho bujón, sliepku vyberú, oddelia mäso od kosti, nakrájajú ho na menšie kúsky a takto to hodia späť do bujónu, pridajú nakrájanú cibuľu, mrkvu, čierny peper, soľ. Keďže Bulhari majú radi sýte polievky, ktoré sa tu berú skôr ako hlavné jedlo (nie ako u nás ako prvé jedlo pred hlavným jedlom), tak ju zahustia. Ešte predtým ale hodia do polievky rezance (tenučké rezance - volajú to fidé). "Zápražka" na zahustenie sa robí z bulharského bieleho jogurtu a vajíčka. :) Biely jogurt s vajíčkom rozhabarkujú a nalejú to následne do polievky, ktorá sa zhustí a dostane aj trochu inú príchuť. Čo som si všimla, tak Bulhari si do kuracej polievky zvyknú dávať aj nakrájanú petržlenovú vňať, ocot alebo citrónovú šťavu a čierny peper. Týmto dostane kyslastú príchuť, na ktorú si treba zvyknúť, ale je to celkom fajn.
Turisti zo Slovenska a z Česka akosi odmietajú jesť takúto polievku, je to iná chuť. No skôr sa asi boja toho, že je nejako zvláštne biela :) Ale to je len tou zápražkou.
  • Chlieb do vajíčku - s džemom a bielym syrom?!

Bulhari majú naozaj niekoľko kombinácií, na ktoré sa Slovák alebo Čech pozerá naozaj udivene. Táto je jedna z týchto. V Bulharsku bežne uvidíte ako si na chlebík do vajíčku veselo natierajú med alebo džem a medzitým si vidličkou k tomu papajú biely syr (nazývajú ho sirene). Do vajíčkovej zmesi, v ktorej namáčajú krajce chleba nedávajú ani soľ, vlastne tu robia dosť neutrálnu, až sladkastú, čo aj mne osobne nie je veľmi po chuti, keď si chcem práve dať typicky slovenskú kombináciu chlebíka vo vajíčku so šunkou a syrom. :) Rovnako sa čudujú aj Bulhari, keď vidia ako si v hoteloch naši slovenskí a českí turisti dávajú na vajíčkový chlieb niekoľko plátkov šunky, syra, posolia to a pochutnávajú si na tom. Taktiež ako my Slováci nepochopíme ich sladkú verziu, tak ani oni nechápu tú našu slanú verziu. Mne chutia obe! :) Jemne slaná chuť bieleho syra si s tou sladkou príchuťou džemu alebo medu dosť pasujú! Keď vyskúšate, nebudete ľudovať, ale negarantujem, že to bude chutiť každému. :)
  • Chlieb ku všetkému

Bulhari jedia strašne veľa chleba! Pretože ho jedia ku všetkému - ku kuracej polievke, ku fazuľovej polievke, k rizotu, k šalátom... :) K sacharidovým jedlám (ryža, zemiak, makaróny) sú schopní zjesť aj niekoľko krajcov chleba, ak k tomu majú nejakú šťavu. Doteraz som skúsila jesť chlieb ku kuracej polievke, čo k sebe ide, ale ostatné kombinácie nie. Možno niekedy...nikdy! :D Ale odporúčam, keď si budete robiť šopský šalát (paradajky, uhorky, biely syr, oliv.olej, ocot) tak si skúste namočiť trochu chleba do tej šťavy, ktorá zo šalátu ostala - už nikdy ju nebudete chcieť vyhodiť, či len tak vypiť! :))) 
  • Melón s bielym syrom a hriankami

Priznám sa, že keď som toto videla, tak som si len myslela, že ten človek, čo to jedol mal len "tehotenské" chute, ale neskôr mi moji bulharskí priatelia vysvetlili, že takto sa to bežne jedáva. Melón so sirene (biely syr) som skúsila - je to rovnako sladko-slaná príchuť ako pri vajíčkovom chlebe s džemom, ale sviežejšia, tým, že to je ovocie - melón. Tipujem, že veľa z vás si pomyslelo, že to je práve taká kombinácia, aby vyliečila niekoľko dňovú zápchu :D :)))) 

  • Studená mliečna uhorková polievka - Tarator

Táto polievka sa robí najrýchlejšie na svete, ani sa nevarí. Je veľmi svieža a chutná, nízkokalorická a zasýti. Bulhari ju robia tak, že si vezmú biely jogurt, zmiešajú ho s vodou v takom pomere, aby bola zmes riedka ako mlieko. Musí sa to kyslé mlieko miešať dovtedy, kým sa spolu s vodou úplne nepremieša a už neostanú ani hrudky. Táto zmes sa nazýva ajran a Bulhari to vedia piť naozaj ku všetkému - aj k rakii, po obede, počas dňa, k sladkému. Potom sa do tohto ajranu pridá na jemno nakrájaná čerstvá šalátová (alebo iná) uhorka. Nakoniec sa dosolí, pridá sa sušený alebo čerstvý na drobno nakrájaný kôpor a je hotovo! :) Originálny recept tejto polievky je taký, že si každý potom na vrch pridá aj sušený cesnak a pomleté vlašské orechy. Mne to chutí aj takto s kôprom. 
A ešte jedna zvlášnosť, čo sa týka tohto taratoru je to, že si túto polievku nalievajú aj do pohárov so slamkou, ktorou ju miešajú a pijú ju len tak. Keď ju pijete z pohára, tak treba ústa dokorán otvoriť, aby vám tie všetky uhorky neostali na koniec na spodku. :D Čo sa mne stalo a Bulhari sa mi smiali, že neviem piť polievku..."piť polievku" - už to slovné spojenie neznie správne :)))


Zdroj: obrázky z www.google.com

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Často sa pýtate o Primorsku - a ja odpovedám ^_^

Domáce sójové a energetické guličky (Recept)